Vad är MIPS och hur skyddar det dig som ryttare?

 

Vad är MIPS?

MIPS är en patenterad teknologi som innebär ett extra skikt inuti hjälmens skal, det här skiktet kan röra sig relativt till det yttre skalet av exempelvis din ridhjälm. Detta gör att vid en eventuell olycka där smällen absorberas av hjälmen kommer det roterande skiktet i en MIPS ridhjälm leda bort delar av kraften och sprida den över en större yta och därmed minska hjärnskador.

Hur fungerar MIPS?

Som ovan nämnt fungerar MIPS ridhjälmar med hjälp av ett extra skikt som roterar relativt till det yttre skalet av ridhjälmen. I praktiken innebär detta att kraften kan fördelas om på en större yta vilket minskar risken för hjärnskador och där är forskningen överrens om att MIPS är den överlägsna teknologin just nu när det kommer till att skydda mot hjärnskador. 

 

Exempel på skillnaden av att använda en ridhjälm med MIPS-teknologi gentemot en ridhjälm utan MIPS-teknologi.

Vad är skillnaden mellan en vanlig hjälm och en ridhjälm med MIPS?

En vanlig fråga som ställs är; Vad är skillnaden mellan en ridhjälm med MIPS och en utan MIPS? Ett enkelt sätt att förklara det på är att ridhjälmar utan MIPS är tillverkade för att skydda ryttaren mot linjära smällar, smällar nedifrån eller rakt från sidorna. Den här typen av hjälm tar inte i beräkning det som kallas rotationsrörelse, alltså sneda smällar mot huvudet. 

Det gör en MIPS hjälm, med hjälp av det extra skiktet som kan röra sig relativt mot ridhjälmens yttre skal kan en MIPS-ridhjälm alltså omfördela kraften från en smäll och minimera påverkan smällen har på hjärnan. För att illustrera hur MIPS i ridhjälmar fungerar se videon nedanför.

Våra MIPS ridhjälmar.

Vi på Horselle är stolta att kunna erbjuda våra kunder några av de säkraste ridhjälmarna på marknaden. Nedan hittar du alla våra hjälmar som innehåller MIPS-teknologin. Speciellt populära är Back On Tracks EQ3 Lynx hjälmar, som även utsetts till 2018 års bästa ridhjälm i Folksams test av ridhjälmar.

Vill du veta mer om MIPS?

Intresserad av att veta mer om MIPS? Tryck på knappen nedan för att komma till deras hemsida.

Läs mer